Hoe kan muziek jouw emoties veranderen? Ontdek wat muziek voor jouw helende proces kan doen!
Jouw Muzikale Roller Coaster
Tranen met tuiten als dat ene liedje op de radio is. Opgekropte boosheid die naar buiten komt als je een nummer hoort over onrecht en leed. Of een warm gevoel van binnen als die zanger zijn hit weer laat horen. Muziek is emotie. Het raakt.
Fascinerend, toch? Evolutionair gezien lijkt het onze kans tot overleven niet te vergroten. Het feit dat de één het bewuste liedje misschien prachtig vindt, terwijl de ander de radio het liefst uit doet, maakt de kwestie nog veel ingewikkelder. Vandaar dat menig wetenschapper zich al op het fenomeen emotie & muziek heeft gestort. Vooralsnog met bescheiden resultaat. Want hoe verklaar je een gevoel?
Mooi of pijnlijk?
Soms heeft de manier waarop je op een liedje reageert alles te maken met de situatie waarin de muziek zich manifesteert. Stel: je zit in een restaurantje met de partner van je dromen en een prachtig liefdesliedje komt voorbij. Dan zul je daar wellicht heerlijk van genieten. Maar als diezelfde droompartner net je hart heeft gebroken, doet hetzelfde liedje heel veel pijn. Omgeving speelt dus een rol. Datzelfde geldt voor herinneringen, de stemming en persoonlijkheid.
Minor of major?
Snelle tempo’s, langzame liedjes: het wekt vaak een andere emotie op. Van vrolijk tot eerder verdrietig of nerveus. Een ieder wordt op eigen wijze geraakt. Jouw levenspad speelt hierbij een rol. Hoe leuk is het, om daar eens een emotionele, helende reis mee te gaan maken? Onderzoek wijst uit dat muziek de emoties kan veranderen. Wiskundig gezien is dat echter mogelijk maar het blijkt ook heel ingewikkeld. Onze emotionele reactie op muziek is zo complex. Het heeft veel te doen met hetgeen we tijdens het luisteren inbrengen, bijvoorbeeld herinneringen en verwachtingen.
Hoe kan muziek jouw emoties veranderen?
Sta dus eens stil bij welke herinneringen en verwachtingen jij bij een bepaald liedje hebt. Wat verteld dit jou over de emotie die je erbij voelt? Hoe kan deze emotie je helpen?
Toen ik een hele zwarte periode in mijn leven doormaakte, luisterde ik veel naar Evenacence, Bring Me To Life. Voor mij had dat tot effect dat ik kon verwerken waar ik doorheen ging. Ik voelde me begrepen, het was een manier om de energie die in mijn lijf vast zat los te weken en er uit te laten. Aan de andere kant zong ik ook eindeloos de Gayatri Mantra, wat mij weer hoop gaf op licht aan het eind van de tunnel. Het was de balans tussen het donker en het licht die maakte dat mijn innerlijk weer opbloeide. Tegenwoordig luister ik nauwelijks meer naar Evenacence. De Gayatri Mantra is vervangen door andere mantras waar ik vandaag de dag vaker naar luister. De muziek reist met mijn emoties mee. Het is een hondstrouwe partner die er altijd voor me is. Steeds weer dienend aan wat nodig is. Het begrijpt mijn stemmingen, emoties en danst, huilt, schreeuwt, lacht met me mee. Niet alleen bij mij, ook bij jou. Maar dan anders. Muziek houdt van jou, zoals jij van jouw muziek houdt. Ontdekken hoe dat innerlijk bij jou gaat, is de tocht die je deze zomer eens kunt gaan maken.
In het brein
Onze reis is verschillend, maar wat onze breinen gemeen hebben is dat die lach, die traan en het lied blijven. Daarmee blijft ook de zoektocht naar een verklaring voor de kracht van de muziek gaande. Het lijkt een oneerlijke strijd, want hoe verklaar je de opgekropte tranen bij Papa van Stef Bos, de trots bij het Wilhelmus en de lach bij het hilarische Flappie van Youp van ‘t Hek. Het lijkt erop dat je dat toch echt moet voelen. Om je daarmee op weg te helpen heb ik spotify lijsten voor je aangemaakt. Kijk maar onder het profiel van Deva Vasuda.
Resoneren de tonen van de mantra lijst bij je? Of heb je liever de vrolijke muziek van een zevenjarig meisje waar ik voor mijn andere baan voor zorg? Vindt je troost of opzwepende energie bij de lijst van liedjes die ik gebruik bij het Systemische Coach Werk dat ik doe? Of zoek je het meer in de diversiteit bij de lijst On the Road? Switch je per stemming?
Ontdek jouw innerlijke toon
Ik zou zeggen: genoeg te ontdekken over jouw reactie op ritme, klank, melodie, toonhoogtes. Reis onbevangen. En o ja, wil je mij en anderen ook inspireren met wat voor jou werkt? Maak je eigen lijst aan en zorg dat we je kunnen volgen. Als jij mij volgt, kan ik jou volgen en een stukje met je meereizen op jouw muziek. Ik heb er zin in!
Ik zie je graag weer in September met een nieuwe inspiratie mail en nieuwe mogelijkheden tot het boeken van sessies. Heb ondertussen een muzikale zomer en tot dan!
Licht & een Lach,
Deva
No responses yet